Selecteer een pagina

Eerste Vlaming die in Nederland het diploma “Bekwaam Afscheidsfotograaf” ontving.

Het is al een aantal jaren terug dat Ilja Verstraten de opleiding volgde. Het was in 2017 en zij vroeg zich destijds af of dat ze in België als afscheidsfotograaf wel werk zou kunnen krijgen. Vanuit haar woonplaats Westdorpe, Zeeland, zit ze tegen de Belgische grens aan. 

Wanneer ze naar Nederland reist, rijdt ze altijd over Antwerpen. Het was voor haar dus logisch om te kijken of ze met Belgische uitvaartondernemers contact kon leggen. 

Ze dacht werkelijk dat ze er niet voor open zouden staan, want in België zijn de uitvaarten nog behoorlijk traditioneel. Haar eerste contact met een uitvaartondernemer verliep op zich prima, maar ook toen verwachtte ze er nog altijd niet veel van. Toch kwam kort daarna haar eerste opdracht om een van haar grootste uitvaarten ooit te mogen vastleggen.  

Dit succes veranderde alles

Het geloof dat er wel degelijk animo voor afscheidsfotografie is, moet je ervaren. Het geloof dat je gewenst bent ls nodig om door te zetten. Ook op plekken waarvan jij denkt dat ‘het nog niet aan de orde is’.

Geloven dat iets mogelijk is, is misschien wel de eerste stap.

Ilja is inmiddels docent aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf” en we streven ernaar om ook een groep te mogen begeleiden in België.

Vorig jaar (2022) schreven twee Vlamingen zich in voor de opleiding . Eén van de twee heeft ook daadwerkelijk een diploma mogen ontvangen; Richard van Antwerpen. (Nee, helaas haalt niet iedereen de eindstreep en dit kan om allerlei redenen zijn.)

Richard van Antwerpen slaagde Summa Cum Laude; hij behaalde een uitmuntende score op alle zes de kerntaken waar op getoetst wordt.

Opmerkingen van de examinatoren: zijn persoonlijkheid zet hij in bij het maken van zijn reportages en is zeer zorgvuldig en doordacht. Dit maakt hem gedegen, betrouwbaar en professioneel. Hij straalt competentie uit.

Naast Richard zijn we trots op de vier anderen die examen deden en een geweldige presentatie neerzette. 

Fotocredit: Herman Dommers – opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf

Marjolein de Wit – Oudsen wist de examen commissie met een aantal prijswaardige foto’s te verbluffen. Zo heeft Marjolein de aandacht gelegd op geboortes en het afscheid als niche met haar eigen ervaring van het verlies van een kindje als krachtbron.

Ze kent zichzelf als persoon erg goed en kan daardoor anderen goed aanvoelen, wat belangrijk is in dit vak. Simone Henken melde ook nog even dat ‘die ene foto’ kans zou maken op bijvoorbeeld de Zilveren Camera en hoopt dat meer van haar werk dit hoge niveau zou mogen bereiken. 

Fotocredit: Annette Schalbroeck van Afscheidsmomenten

Bekijk de website van Marjolein hier>>>

Marianne van Straten begon de opleiding als amateur en wilde weten aan alle kanten of ze wel geschikt zou zijn voor dit werk. Het kon dan wel zo zijn dat anderen altijd roepen: wat maak je mooie foto’s, maar wat weten die er nou van?

Ikzelf heb een buiging gemaakt voor het werk van Marianne en ze heeft mij geïnspireerd om ook weer anders te kijken. Ze heeft een zeer eigen stijl waar ze zich langzaamaan bewust van is geworden.

Marianne is heden geheel gestart met het promoten van haar bedrijf. Ik kwam haar de dag na de diploma uitreiking tegen bij de vouwtraining van Wikkelgoed.

In gesprek raken met uitvaartleiders is aan haar wel toevertrouwd. Bekijk haar nieuwe website hier: www.liefdevoldichtbij.nl

Fotocredit: Annette Schalbroeck van Afscheidsmomenten

Rob Klaassen was de rustigste persoon in onze groep. Stille wateren hebben diepe gronden, zeggen we wel. Wanneer Rob gaat praten, dan komen er rake woorden. Wanneer Rob gaat fotograferen, dan komen er rake beelden. Hij werkt weloverwogen en doordacht.

Als tip kreeg hij mee om meer zijn eigen gevoel te laten spreken in zijn werk. Om de technisch goede beelden ook wat meer diepgang te geven. De uitdaging aan Rob is om nog meer te openen, zijn zelfontwikkeling verder te ontplooien om tot nog beter werk te komen. Al weet ik persoonlijk dat Rob al hele transformaties heeft gemaakt het afgelopen jaar. Ga zo door!

Fotocredit: Herman Dommers – opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf

 

Jacqueline Mathijssen is geslaagd vanwege de enorme potentie die ze liet zien. Ze is nog niet geheel overtuigd van haar ondernemerschap en is ook nog zoekende in welke niche ze zou willen werken als fotograaf of zelfs als afscheidsfotograaf.

Ze gedijt goed in zeer intieme en persoonlijke situaties, zoals bij de reportages die ze maakt via Stichting Still.

Na de opleiding heeft ze besloten om verder te ontwikkelen en uit te willen zoeken wat nu echt bij haar past en ze heeft Simone Henken van Smart by Art  ingeschakelt haar daar verder mee te helpen.

Jacqueline, we wensen je succes met je zoektocht en ontwikkeling.

 

We wensen al deze geweldige gediplomeerden veel succes en een bijzondere toekomst met afscheidsfotografie!

Denk jij nu ook dat je met afscheidsfotografie verder wilt, of dat je in contact wilt komen met een van bovenstaande personen? Zorg dan dat je hier actie op onderneemt. Vind hun LinkedInprofiel via de actieve links, of bekijk de website. 

Mijn tip: geloof erin dat het je wat oplevert op het moment dat je in actie komt. 

Fijne dag! 

Boukje Canaan