Selecteer een pagina

Herinnering met Pasen

In mijn prachtige nieuwe kleren en zachtgele laarsjes liep ik met een leeg mandje door de tuin, om onze boerderij, op zoek naar chocolade eitjes en paashazen.

Ik liep expres een andere kant op dan mijn broer en zusjes, want dan was ik vast de eerste die ze vond op nieuwe plekjes. Jaloers keek ik om toen een van de volwassenen riep: “Oh, kijk eens hoe Sjoerd een groot ei vindt”. 

 Verdorie, die pakte ik dus al mis. Gelukkig hadden we een grote tuin en ik kon zoeken als de beste.

Als kind begreep ik niet precies wat paaseitjes met Pasen te maken hadden, maar naast het gevoel van jaloezie gaf het ook spanning en uiteindelijk veel vreugde en plezier.

Geschilderd Paasei door Boukje Canaan

 Kostbare momenten

Pasen heeft voor mij als kind fijn gevoeld. Het samenzijn en blijde momenten beleven met je gezin. Ik beleefde het later met onze kinderen opnieuw toen zij door diezelfde tuin mochten dwalen op zoek naar lekkers.

Deze waardevolle momenten haal ik graag terug.

Onze kinderen zijn groot en er zijn (nog) geen kleinkinderen. Afgelopen Pasen (2024)  heb ik creatief ingevuld door uitgeblazen eieren te beschilderen. Een andere herinnering die me terugbrengt naar mijn moeder en mijn jeugd.

Ik doe graag moeite om kostbare momenten terug te halen. Als afscheidsfotograaf zie ik veel verdriet en ik weet wat verlies met ons kan doen.

Het belang van kostbare momenten vastleggen en hoe je dit doet, met de juiste achtergrond informatie, maakt dat er in de opleiding gastdocenten zijn aangesteld.

Rouwkennis

Net zoals we moeite doen om verborgen eieren en waardevolle herinneringen te vinden die vreugde brengen, zo ook hebben afscheidsfotografen een unieke rol bij het vastleggen van momenten die troost bieden tijdens afscheid.

Het begrijpen van rouwprocessen zie ik als cruciaal.

Het vastleggen van afscheidsmomenten in een wereld vol emotie en afscheid, vereist niet alleen technische vaardigheden, maar ook een diep begrip van rouw en het vermogen om empathisch te reageren op de behoeften van nabestaanden.

Ellen Dreezens

Een van onze gastdocenten is Ellen Dreezens, een autoriteit op het gebied van rouw, auteur en ervaringsdeskundige.

Ellen Dreezens van Live Love Lose,  deelt haar expertise en laat zien hoe een dieper begrip van rouwprocessen helpt naar de  transformatie tot afscheidsfotograaf.

Hoe een dieper begrip van rouwprocessen een gewone fotograaf kan transformeren tot afscheidsfotograaf..

Hier zijn vijf punten waarom rouwkennis essentieel is:

  1. Dieper begrip van rouwprocessen: Een uitvaartfotograaf die een beter begrip heeft van rouwprocessen kan gevoeliger en respectvoller omgaan met de emoties van de nabestaanden. Dit kan leiden tot meer empathische en passende fotografie. Door te begrijpen hoe rouw zich ontvouwt en hoe het individuen beïnvloedt, zal de fotograaf zich kunnen aanpassen om de meest troostende en respectvolle beelden vast te leggen.
  2. Communicatie met nabestaanden: Door kennis te hebben van rouw en rouwprocessen kan een fotograaf beter communiceren met nabestaanden. Ze kunnen zich bewust zijn van de verschillende aspecten van rouw en hoe dit van invloed kan zijn op de behoeften en wensen van de nabestaanden met betrekking tot de fotografie en het samenstellen van een album. Door open en empathisch te communiceren worden de behoeften van de nabestaanden beter begrepen en hen geruststellen dat we die gevoeligheden respecteren en eren. Voor, tijdens en na een fotoreportage.
  3. Creëren van waardevolle herinneringen: Het begrip van rouw kan helpen bij het vastleggen van foto’s die echt waardevol zijn voor de nabestaanden. Een uitvaartfotograaf die begrijpt hoe belangrijk deze beelden kunnen zijn in het rouwproces, kan zich richten op het vastleggen van momenten die troost bieden en herinneringen koesteren. Door bewust te zijn van de emotionele impact van deze foto’s, kunnen beelden worden gemaakt die een blijvende bron van troost en herinnering zullen zijn voor degenen die rouwen.
  4. Sensitieve benadering: Rouw kan een zeer gevoelige en kwetsbare periode zijn voor mensen. Een uitvaartfotograaf die begrijpt wat rouw met mensen kan doen, begrjipt beter hoe deze een meer respectvolle en zorgzame benadering inzet tijdens het fotograferen van de uitvaart.
  5. Kennis van eigen rouw: Het kennen van je eigen pijnpunten en zien hoe je zelf reageert in situaties van verlies zorgt voor een goede basis om je staande te houden tussen alle emoties van anderen. Inzichten over je eigen verlies zullen resulteren in meer authentieke en ontroerende beelden.

Door deze overall benadering kan een veilige en ondersteunende omgeving worden neergezet voor zowel de afsheidsfotograaf als degenen die rouwen.

Tegelijkertijd  is het van belang dat er authentieke en ontroerende momenten worden vastgelegd, zodat  de essentie van ieder afscheid in een goed beeldverhaal mag komen. Je kunt het tenslotte maar eenmalig goed doen.

Meerwaarde lessen over rouw

Er zijn meerdere lessen over rouw en meerdere gastdocenten verbonden aan de opleiding “Bekwaam Afscheidsfotograaf”

De cursisten geven altijd terug dat er vele inzichten worden ontvangen om hun rol als fotograaf in te kleden. Ze krijgen een beter gevoel bij wat ze mogen betekenen voor nabestaanden met hun authentieke beelden.

Goede kennis verhoogt de waarde en maakt de fotograaf tot een bekwaam afscheidsfotograaf.

Fijne dag!

Boukje Canaan

 

P.S. Mocht je interesse hebben in deze opleiding, dan is een gesprek in te plannen. Gebruik deze link om in mijn agenda te kijken en de afspraak in te plannen.