Selecteer een pagina

De angst om voor publiek te spreken is groter dan de angst voor de dood

Veel mensen krijgen buikpijn, gaan zweten of rennen naar het toilet bij de gedachte dat ze voor een groep moeten spreken. 

In 2018 kwam een studente bij me die zei dat ze de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf maar niet ging doen, want ze zag het examen niet zitten. Ze had gelezen dat je een presentatie moet houden voor een examencommissie.

Gelukkig heb ik dat stuk getackeld! Want net als bij de succesvolle “Toastmasters” leer je  – vóórdat je daadwerkelijk op het podium gaat staan om van je angst en onzekerheid af te komen. 

Ook dat is onderdeel van de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf! 

Kom van je onzekerheid af

Al reflecterend kom ik er steeds meer achter dat de opleiding vol elementen zit die naar mijn mening eigenlijk levenslessen zijn. 

Het omgaan met onzekerheid, het leren spreken voor anderen, het in gesprek gaan met vreemden en het aangaan van moeilijke situaties. Ze zijn onderdeel van wat er geboden wordt in de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf. 

Ik ben van mening dat je je hele persoon met al je ervaringen in je leven altijd meeneemt, waar je ook gaat en wat je ook doet. Jezelf dus goed leren kennen en met vertrouwen neerzetten in de wereld van de uitvaart, is een must.

Voel vertrouwen

In het beroep van afscheidsfotograaf, heb je een bak zelfvertrouwen nodig. Ik begrijp maar al te goed dat je dat in het begin geheel niet hebt. Onzeker ben ik op vele vlakken ook heus nog wel, want ik weet nog steeds heel weinig over  ‘alles’. Van het vak afscheidsfotografie weet ik echter een hoop. 

Als afscheidsfotograaf kom je bij veel verschillende families in beeld en het is niet overal ‘koek en ei’.  Er gaan mensen dood en sommigen op een hele nare manier. 

Het is mogelijk dat een familielid met al die emoties (ook boosheid, schuld, onmacht) dat lijkt te botvieren op jou op het moment dat je ze spreekt. OEF! Niet eenvoudig. 

Telkens weer die eerste ontmoeting met een gezin waar iemand is overleden, telkens weer nieuwe uitdagingen om vast te leggen,  telkens nieuwe oplossingen vinden voor problemen die je nog nooit had durven dromen

Hoezo is presenteren van je examen dan een belangrijk  onderdeel?

Omdat wanneer je eenmaal hebt durven presenteren, je een heel moeilijke horde hebt genomen en dan behoorlijk klaar bent voor het stuk ondernemerschap. Dat stuk nemen we mee in je groei naar afscheidsfotograaf, anders heb je er niet veel aan.

Leer ondernemen

Iedere ondernemer moet zichzelf continu ergens in de schijnwerpers durven zetten. Hoe gaan mensen anders weten dat jij er bent en jou inhuren?

De opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf zet je niet alleen in het vak neer, het geeft ook invulling aan hoe je jouw ondernemerschap vorm mag geven. 

Het geeft je mogelijkheden om je netwerk in de uitvaartbranche op te bouwen, het laat je oefenen om in gesprek te gaan, het zorgt ervoor dat je vertrouwen opbouwt in wie jij bent en hoe jij jezelf naar buiten brengt. 

Hoe fijn is het om jezelf ook deze cadeaus te geven? Dat je met vertrouwen mag werken in lastige situaties? Dat je mag leren over je eigen sterke kanten waarvan je nu nog niet eens weet dat je ze bezit. 

Blijven ontwikkelen

Ik spreek hier met behoorlijk veel trots over wat er voor gave inhoud is gestopt in de opleiding Bekwaam Afscheidsfotograaf. 

Al 8 jaar zijn we bezig, zijn we bijna 100 studenten verder en ieder jaar stellen we bij, leren we ook weer van de vragen van de mensen in de groep. 

Want leren is nooit klaar, ook niet voor mij. Zo heb ik dit jaar mogen luisteren naar de acute vragen uit de groep om daar direct actie op te ondernemen. 

We bouwen gestaag door aan ontwikkeling en vernieuwing. Daarom is er later dit jaar opnieuw een  Boostcamp weekend voor hen die nog meer wensen halen uit de mogelijkheden als ondernemer en daarover graag sparren met andere afscheidsfotografen. 

Aanmelden voor de Boostcamp kan pas in oktober.  De intake gesprekken en aanmelden voor de opleiding zijn al in volle gang. 

Wil je eerst meer horen over hoe de opleiding verder in elkaar steekt, doe dan mee met het webinar komende donderdag 28 september om 19.30 uur. 

Zet je computer aan zo’n 5 minuten ervoor en ga naar deze link: www.opleidingafscheidsfotograaf.nl/zoom

Je kunt de link nu al checken om te zien of je camera en microfoon ook werkt, want dan kun je straks live vragen stellen. 

Fijne dag!

Boukje Canaan

P.S. als je iemand kent waarvan je denkt dat die al lang de opleiding zou mogen doen, geef ze gerust een duwtje in de juiste richting. Er is namelijk nooit een JUIST moment.